Google+

Det ser ud til, at det bliver lovligt at sundhedsanprise fødevarer i hele EU og dermed også i Danmark. Ordningen vil formentlig træde i kraft i løbet af 2012. Ifølge 24timer jubler fødevareindustrien imens forskellige patientforeninger, ernæringseksperter osv. ikke kan få armene ned hurtigt nok.

For fødevareindustrien kan det måske vise sig at være et godt salgsmateriale for de produkter, der kommer til at kunne gøre brug af anprisningerne. Så set med de briller på, er det vel forståeligt nok, at der er nogen, der bliver glade. Specielt hvis det kan få mindre lødige produkter til at se ud som om, de er sunde.

Bekymringerne fra f.eks. patientforeningerne er dog også til at forstå, for som der bliver pointeret, så undersøger EFSA det videnskabelige grundlag for f.eks. små komponenters forskellige fysiologiske egenskaber, men ikke hvordan anprisningerne påvirker købsadfærden. Så hvis det f.eks. bliver lovligt at anprise mælk for deres indhold af kalk, risikerer vi så, at der bliver flere mælkedrankere, fordi der vil være personer, der tænker ”Jo mere jo bedre”?

Det kan være svært at være forbruger, og der bliver ofte sagt, at det handler om at bruge sin sunde fornuft; men hvad er den sunde fornuft? Og hvem styrer egentlig, hvad vi opfatter som almindelig sund fornuft?

Print Friendly, PDF & Email

Comments

  1. Jeg synes det er på tide vi kan komme til at anprise de kvaliteter vi har i vore produkter, såsom fedtfordeling og manglende farlige bakterier.

Speak Your Mind

*

Website Apps