Google+

Sidste uge tilbragte jeg hos vores broderfolk i nord, for blandt andet at blive klogere den norske forbruger, og forskel på en norsk og en dansk forbruger. I første omgang var jeg interesseret i fødevarer og fødevareforbruget.

Det første der springer i øjnene er, at det er hundedyrt at være forbruger i Norge – en enkelt sølle banan koster 7,- kroner i en almindelig dagligvarebutik. Til sammenligning har jeg i dag købt en tilsvarende banan i en dansk butik til 0,95 kr. – godt nok på tilbud, men alligevel den koster i værste fald max 4,- kroner i en dyr dansk dagligvarebutik.

En anden slående opdagelse er det ringe udbud af varer – valgmulighederne er langt fra som i danske butikker, og specielt udenlandske fødevarer var der et meget lille udvalg. Det er selvfølgelig en direkte konsekvens af de norske toldregler på fødevarer, der gør allerede dyre produkter endnu dyrere.

Den største aha-oplevelse var nu at konstatere, at der sammenlignet med det danske marked, næsten ikke findes økologiske produkter. Spørger man den norske forbruger om økologi får man svaret, at de foretrækker ’kortreist mat’ i stedet. ’Kortreist mat’ kan sammenlignes med vores ’lokalproducerede fødevarer’, og for en nordmand fås der ikke fødevarer af højere kvalitet end det der er produceret i Norge. De opfatter selv Norge som det reneste og mest uberørte landbrugsland, og det kan man nok ikke fortænke dem i. I nogle tilfælde kan man finde produkter, der både er ’kortreiste’ og økologiske, men det er stadig det økologiske, der vægter mindst.

Et eksempel på et lokalt område i Norge, der blandt andet markedsfører den ’kortreiste mat’ er Røros-regionen, der markedsfører Rørosmat – med smak av fjell, vidde, skog og sjø eller som de selv skriver:

Sammen om matglede!

I Røros-regionen har vi skapt et moderne mateventyr. Det har vi fått til fordi vi er mange som står sammen. Fordi vi brenner for å skape verdier ut av de ressursene vi har. Fordi vi blir inspirert av hverandre. Og fordi vi kan by på god mat med smak av fjell, vidde, skog og sjø.» se mere her: http://www.rorosmat.no/

Jeg faldt specielt for Fjellurt som er krydderurter og te fra to fjeldgårde i Tolga – man får virkelig lyst til at smage og opleve.

 

Lokal produceret i Danmark

Er vi i virkeligheden på vej i samme retning?

Måske – jeg bemærkede i alle tilfælde en annonce for mælk i søndagens aviser, hvor et nyt dansk produceret mærke blev introduceret sammen med ø-mærket. Og soleklart – jeg vil til enhver tid fortrække danskproduceret mæll fremfor økologisk – og ikke bare mælk – alle andre produkter ligeså!

Et dansk modstykke til Rørosmat er Regionalmadkultur Vestjylland – det virker bare ikke helt så autentisk og overbevisende som Rørosmart.

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Speak Your Mind

*

Website Apps