Google+

Solen skinner, vejret er fantastisk, selskabet endnu bedre, og jeg er taget på Food Festival på Tangkrogen i Århus. Food Festivalen er et folkeligt og professionelt samlingspunkt for alle madentusiaster – madinteresserede forbrugere, prominente kokke, producenter, skribenter, forskere, formidlere, debattører og politikere. Sidste års Food Festival var en succes med 27.000 gæster og over 200 aktører, og med en vision om at udbrede kendskabet til den nordiske gastronomi og danske råvarer, er forventningerne høje.IMG_2940

Egentlig er jeg kommet for at hør, hvordan en række initiativer og programmer kan styrke forretningsudvikling, og skabe innovation i fødevarevirksomheder i Vækstteltet, men jeg når lige at overvære den officielle åbning med taler af Regionsformand Bent Hansen og Århus borgmester Jacob Bundsgaard, inden den står på viden om at styrke produktion og udvikling af sunde, sikre og bæredygtige fødevarer, så vi alle kan begå os bedre i den globale konkurrence.

Åh, jeg ved nu ikke – innovationen er nu ikke overbevisende, men det viser vist endnu engang at nytænkning er letter sagt end gjort.

Således beriget med ny viden eller ikke, begiver jeg mig rundt på resten af festivallen.

Her bliver jeg til gengæld meget beriget – sikke en mangfoldighed og sikke mange dedikerede og passionerede entusiaster.

Jeg starter i MADEKSPERIMENTARIET, hvor bæredygtighed er omdrejningspunktet, og hvordan det vi spiser, og hvordan det produceres, har stor betydning for miljø, klima, land- og vandressourcer.

IMG_2941IMG_2942 IMG_2944

Jeg forelsker mig straks i Square Roots, der vil have mulden tilbage til byen, og inspirerer til selvdyrkning af nytteplanter i byen på nært hold, og selvfølgelig må jeg have en planteboksen med mig.

Efter mange overvejelser ender jeg med at vælge en citronverbena (jernurt kalder nogle kokke den), der har en meget stærk citronsmag, og som kan bruges til mange ting – oven i købet medicinsk: Opkvikkende, mavekramper, migræne, svimmelhed, slår feber ned, fordøjelsesfremmende. Anden valg er en tallerkensmækker (som også kaldes landløber eller blomsterkarse), der med flere meter lange klatrende stængler, med store gule, orange eller røde blomster. Alle dele af planten har stærk sennep-karsesmag, og kan bruges i salat, som grønt drys, kapers (umodne frø), i eddike, og medicinsk: Fordøjelsesfremmende, mod diarre, kvalme, kolik, feber. Ja, og så kan den sørme også bruges kosmetisk til hårskyllemidler. Den tredje og sidst blev en helt almindelig timian, som er helt og aldeles uundværlig i et køkken.

IMG_2939Herefter tager jeg en tur i PLANTERIGET med sæson for god smag, og masser af lækkert, frisk og farvestrålende grønt. NORDISKE DRÅBER, hvor jeg kan lære om, smage på og opnå kendskab til forskellige typer øl, vin og spiritus; alt sammen brygget på nordiske rødder og indeholdende nordiske ingredienser.

BALLADEMAD, hvor glade børn bage økologiske snobrød og poppe popcorn – mon også de er økologiske???

Og så HAVET, der byder på den smukkeste udsigt på hele festivalpladsen og de bedste historier – siger de selv. Jeg strander nu ved NORDISK TANG, der lokker med ”Kom på Krogen og bliv taget med tang”. Nordisk Tang er Danmarks første småproducent af gammelkendt, vildtvoksende, spiselig tang. I boden serveres smagsprøver, og jeg må selvfølgelig smage – indrømmer – jeg har lidt fornemmelsen af dårlig fiskeånde resten af dagen – hmm!IMG_2943

Alt i alt syntes jeg det er en rigtig vellykket festival, der rigtig sætter de lokalproducerede fødevarer på dagsorden. Jeg glæder mig allerede til næste års festival.

Se flere af de besøgendes billeder fra Food Festival fra Instagram – taget med #foodfestival13 – nederst i dette indlæg. Se mere om Food Festival her.

Lokale varer hitter ikke bare på festival, men også på hylderne

I de lokale nyheder på P4 Nordjylland kan man således høre at supermarkeds-kunderne har taget godt imod, at der er kommet flere lokale varer på hylderne.

Kunderne er glade for det ifølge Peter Orbesen, der er souchef i SuperBrugsen i Nibe, og de anerkender at det betyder meget at produkterne ikke bare kommer langvejs fra.

Tidligere på året vedtog COOP, at lokale varer skal være repræsenteret i samtlige af landets SuperBrugsen-butikker. Se mere om radioindslaget her. Du kan også komme med forslag til din lokale SuperBrugsen om produkter, du gerne vil have i butikken her.

Oplevelser fra Food Festival 2013 via Instagram #foodfestival2013

[instapress tag=”foodfestival13″ piccount=”20″ size=”270″ effect=”fancybox” title=”1″]

 

 

Print Friendly, PDF & Email

Trackbacks

  1. Upcycling siger:

    […] så i øvrigt et andet fantastisk eksempel, da jeg fornylig besøgte Food Festival – her brugte man mælkekartoner og gamle støvler, som ophæng til blomster og krydderurter på […]

  2. […] stigende popularitet af Food Festival på Tangkrogen i Århus – festivalen er profilerer sig som et folkeligt og professionelt […]

  3. […] Læs også: Food Festival og lokale fødevarer […]

Speak Your Mind

*

Website Apps