Det må da være det man kan i Østjyllands spisekammer!!
Onsdag aften var jeg så privilegeret, at være indbudt til at holde et indlæg i forbindelse med startskuddet af det store projekt Østjyllands Spisekammer, hvor jeg skulle give mit bud på fremtidige tendenser indenfor forbrugere, lokale fødevarer og markedsføring.
Arrangement foregik på Dansk Landbrugsmuseum Gl. Estrup, og blev selvfølgelig indledt med en velkomst af direktør for stedet Peter Bavnshøj. Efter Peter kunne Michael Munk, der er projektleder for Østjyllands Spisekammer, berette om intentionerne med netop Østjyllands Spisekammer. Deltagerne, der alle var spændende lokale producenter af alt fra småkager til Mjød, sodavand, øl, mel, gedeost og kød, fik i øvrigt også et meget interessant indlæg om iværksætteri indenfor fødevarer – muligheder og udfordringer.
Endelig skulle vi i køkkenet, hvor mange af deltagerne havde medbragt egne produkter, der skulle beundres og smages – og der var virkelig rigtig mange lækkerier. Forskellige slags kartofler, forskellige slags kød – også gedekød, brød bagt på lokalt mel, øl og sodavand brygget i Ebeltoft, spegepølser lavet af lokalt kød, vildtfrikadeller, mjød lavet på dansk honning – smagte næsten som sherry, most lavet af æbler og andre lokale råvarer… og jeg kunne blive ved. Fælles for alle produkterne var, at der stod en ægte ildsjæl bag, der brænder for at skabe fantastiske smagsoplevelser og nye koncepter.
Verdens bedste småkager
Det er jeg sikker på, jeg smagte den aften også – uhmm altså – lækre, sprøde og smagte helt vidunderlige. Småkagerne var fra Småkageriet, der er det første bageri af sin art, som udelukkende bager smørbagte luksus- og kvalitetssmåkager med forskellige smagsvariationer. Jeg forelskede mig hovedkulds i dem med lakrids, og dem med ingefær. Det eneste negativ jeg kan sige, er at småkagerne er stærk vanedannende og meget svære at holde fingrene fra – jeg må skaffe mig en kagedåse med lås!!
Østjyllands Spisekammer
Formålet med projektet ’Østjyllands Spisekammer’ er at yde målrettet hjælp til små og mellemstore fødevarevirksomheder på en række nøje udvalgte indsatsområder, der er tilpasset virksomhedernes konkrete behov og ønsker. Projektet omfatter en række netværksaktiviteter, et antal demonstrationsaktiviteter, og en række udviklingsaktiviteter, og det ventes, at projektet vil kaste 40 nye arbejdspladser af sig og generere 10 nye produkter på markedet, samt mindst fem nye processer for udvikling, produktion eller salg af fødevarer.
Dansk Landbrugsmuseum Gl. Estrup og markedsføringsorganisationen Food Organisation of Denmark (FOOD) er initiativtager til projektet, og det er støttet af Regions Midtjylland, 10 østjyske kommuner samt EU via det midtjyske Grøn Vækstprogram.
Det bliver rigtig spændende at følge.
Speak Your Mind