Google+

foto 1 lokale fødevarerGrundlovsdag tog jeg på oplevelsestur til Mariager. Målet var Mariager Saltcenter, der for femte år i træk åbnede dørene op for madarrangementet Mad for Alle. Jeg ville inspireres, smage og gøre en god handel, og det må man sige, jeg fik indfriet i stor stil – den største udfordring var i virkeligheden at begrænse sig. Jeg smagte på det meste – fik også en fantastisk vaffelis med hyldeblomst sorbet og havtornis fra Thy Øko-is – og så handlede jeg… for det, der ville svare til en pæn stor indkøbsvogn i Bilka.

Så Pinsen bød på de skønneste lokale fødevarer, som blandt andet håndbrygget øl fra Staarup Haandbryg, koldpresset honning med ingefær fra Sdr Rind Biavl, spændende kryddersalte fra Mariager, æble og kvædegelé fra Frugthaven, knækbrødsblanding fra Falslevgaard Mølle, Umamimix og voksen ketchup med lakrids fra Holm by Karlsens, og så selvfølgelig røget fisk fra min ynglings fiskemand Ålekisten i Klejtrup – fantastisk!

Stemningsbilleder fra Mad for Alle fra Instagram #madforalle

Danskerne vil have lokal fødevarer

Jeg er ikke den eneste, der elsker lokale fødevarer – det viser en undersøgelse foretaget af Forbrugerrådet Tænk – hele 6 ud af 10 danskere vælger lokalt, når de køber ind. Bliver tilgængeligheden af de lokale fødevarer bedre, vil 3 ud af 4 danskere i høj eller meget høj grad købe flere lokale fødevarer. Kvalitet og friskhed er en væsentlig grund til at vælge lokale fødevarer, men også ønsket om at støtte de lokale producenter nævnes af næsten 70%. Miljøet, bæredygtighed og selve oplevelsen nævnes også.

Det er typisk grøntsager og frugt, der købes, samt mejeriprodukter, fisk, kød, og fjerkræ. Honning og øl nævnes også som produkter, der købes lokalt. Der handles typisk i gårdbutikker og supermarkeder, men marked og egenproduktion nævnes også som muligheder.

Se hele undersøgelsen fra Forbrugerrådet Tænk her: Forbrugerpanelet om lokale fødevarer

Danmark byder på så meget

Alt tyder på at flere og flere får mulighed for at handle lokale fødevarer og at tilgængeligheden generelt bliver bedre og bedre. Der dukker stadig flere og flere nye butikskoncepter, markeder og andre muligheder for skønne smagsoplevelser.

Et rigtig godt eksempel er det nye initiativ Landmad.dk i Grenå, der får lokal autenticitet og oplevelse til at smelte sammen med moderne web-shop, og med lokale fødevarer som omdrejningspunkt!

Læs mere her: Landmad.dk – nyt butikskoncept

Har du også lyst til at se, hvad der ellers findes af spændende smagsoplevelser i vores skønne land, så har vi lavet en undersøgelse sidste år for Midtjysk Turisme, for at skabe et overblik over mange af de spændende smagsoplevelser.

Læs mere om undersøgelsen her: Nemt overblik over smagsoplevelser

Visit Denmark har også mange ideer, hvis du har lyst til at smage mere på Danmark – se f.eks. deres kalender over Madfestivaler og andre Fødevareevents.

Læs også: Food Festival og lokale fødevarer

 

Print Friendly, PDF & Email

Comments

  1. Det er dejlig inspiration til at finde nogen flere af den slags madvarer selv. Hvert år får vi en kurv med hjemmelavede ting fra en lokal går som har specialiseret sig i hjemmelavede ting. Det er noget af det bedste. Men det er desværre den ene gang om året. Kunne være jeg skulle bruge inspirationen herfra og gå lidt mere på jagt 🙂

Speak Your Mind

*

Website Apps